Refs Vlaamse Ardennen

KONINKLIJKE VRIENDENKRING OUDENAARDE - RONSE

 
 

De ‘Koninklijke Vriendenkring Scheidsrechters Oudenaarde-Ronse’ werd opgericht in 1942. De belangrijkste doelstelling bestaat erin om op regelmatige basis ervaringen en advies uit te wisselen met collega's. Daarnaast is recrutering en begeleiding van jonge beginnende scheidsrechters een belangrijk objectief.


Waarom een vriendenkring van scheidsrechters?
Scheidsrechters zijn sportievelingen met een roeping. Zij zetten zich vrijwillig in voor hun geliefkoosde sport. Kiezen voor de arbitrage is meer dan die wedstrijd in het weekend. De vriendenkring is een verlengstuk van de hobby. Het sociale en het psychologische aspect speelt in de arbitrage zijn rol. Men kan met ontgoochelingen en vreugde terecht bij mensen die het ervaren hebben. De vriendenkring is dé ontmoetingsplaats om reglementen en wedstrijdsituaties te bespreken. Het is in de vriendenkring dat men de reglementswijzigingen onder de knie krijgt. Het is dan niet verwonderlijk dat de trouwe leden meestal carrière maken, meest plezier beleven aan hun hobby en in de arbitrage de meeste vrienden tellen. De vriendenkringen zijn een deel van de Koninklijke Belgische Voetbalbond. Als recruteringsbasis, opleiding en vereniging waar het goed vertoeven is, kortom ... een echte kring van vrienden-scheidsrechters.

Wie zijn wij ?

Volgende activiteiten >

Vrijdag 3 maart 2017: maandelijkse bijeenkomst

Vrijdag 7 april 2017: maandelijke bijeenkomst

Vrijdag 21 april 2017: banket 75 jaar

Zaterdag 6 mei 2017: sneukeltoer

Vele voorbeelden hebben de laatste maanden duidelijk gemaakt dat wij niet voor de makkelijkste hobby binnen de voetbalwereld hebben gekozen. Onveranderd en zonder enige schroom hakken media op scheidsrechters in. De boodschap van de referees blijft evenwel onveranderd dezelfde: ‘zonder scheidsrechter geen voetbal’.  Zelfs bij de jeugd. Daar wordt de opvoeding gestart.
Scheidsrechters moeten met respect behandeld worden. Dat zij fouten maken is eigen aan mensen. Maar allen - en daarvoor steek ik mijn hand in het vuur - arbitreren eerlijk en oprecht en uit liefde voor het voetbal. Hoe anders verklaren we die vele uren inzet op een week en in het weekend. Inspanningen die niet gezien worden en waarvan men ook niet weet dat ze nodig zijn om een goede scheidsrechter te worden. Dit is een voorwaarde om met respect behandeld te worden. Een grondige kennis van het voetbalreglement gekoppeld aan een uitstekende fysieke conditie zijn ‘conditio sine qua non’ voor elke zichzelf respecterende referee.
Inzet en respect. Als die er is ben ik ervan overtuigd dat het voor iedereen leuker en gezelliger wordt. Want dat arbitreren is de leukste hobby ter wereld is daar moet men geen enkele scheids van overtuigen!

Johan Van de Maele
- voorzitter -